T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
HAKKARİ / MERKEZ - Hakkari Halk Eğitimi Merkezi

İÇLİ KÖFTE

İÇLİ KÖFTE

Ortadoğu'nun en önemli damak tatlarından olan içli köfte ilk kez Arap mutfağında ortaya çıkmış bir yemektir. Anavatanı Arap yarımadası olan içli köfte, sınırları aşarak dünyanın çeşitli ülkelerinde damakları şenlendiren bir lezzet halini almışt

Bulgurun, dana,koyun ve keçi etinin baharatlarla harmanlanarak bir lezzet bombası haline dönüşmesi ve içli köfte halini alması , meşakkatli bir emek sureci sonrasına denk gelir. Her ne  kadar Arap mutfağından çıkan bir yemek olsa da, ülkemizin doğu ve güney doğu anadolu kentlerinde de sıklıkla yapılan bir yemek halini almıştır. Hatay, G. Antep, Adana, Ş.Urfa, Mardin, Siirt Bitlis daha bir çok ilimizde içli köfte, yerel lezzetler de katılarak bir yemek kültüre haline getirilmiştir. 

Haşlama ve kızartma olmak üzere iki biçimde servis edilir. 

 

Malzemeler;

6 kişilik

Dış malzemeler

 

500 gr köftelik bulgur

200 gr irmik 

2 ad patates 

250 gr dana yağsız kıyma

1 ad orta boy soğan

1 yk. kaşık biber salçası

1 yk.kaşık domates salçası

1 yk. Kaşığı pul biber

1 yk tuz

Kızartmak içim 1 lt sıvı yağ

 

Hazırlanışı

Bulgur ve irmik 

Derin bir kaba alınır 2  su bardağı suyla ıslatılır. 

Patatesler haşlanır 

Soğutulur ve patates ezeceğiyle ezilir 

Soğan rendelenir suyu sıkılır 

Bütün malzemeler kaba alınarak 

İyice yoğrulur

Ve dinlenmeye bırakılır. 

 

İç malzemeler

 

500 gr dana kıyma

500 gr kuzu kıyma 

1 kg kuru soğan

1 su bardağı sıvı yağ

1 yk domates salçası

1 yk Biber salçası

1 su bardağı ceviz içi

Pul biber

Karabiber 

Tuz

 

Hazırlanışı

Soğanlar rendelenir suyu sıkılır 

Pembeleşinceye kadar sotelenir

Kıyma ilave edilir 5 dk kadar sotelenir 

Salça ilave edilir 

Ceviz içi eklenir

En son baharat ve tuz ilave edilir 

Soğutulmaya bırakılır. 

 

Hazırlanışı

 

Hazırlanmış dış harç ceviz büyüklüğünde avucun içine alınarak

parmak yardımıyla içi haznesi açılır. 

Bu hazne daha önce hazırlanan ve suğutulan iç harçla doldurulur. Avuç içi yardımıyla yumurta şekli verilir. Kızgın yağda kızartılır. 

Servise hazır. Afiyet olsun

10-01-202410-01-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.01.2024 - Güncelleme: 08.02.2024 09:31 - Görüntülenme: 35
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
İÇLİ KÖFTE ,