T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
HAKKARİ / MERKEZ - Hakkari Halk Eğitimi Merkezi

KIRİS (QIRİS)

KIRİS(QIRİS)

 

Her damak tadı bir yemek kültürünü, her yemek kültürü de bir yasam tarzını ortaya koyar. Öz itibariyle yemek kültürü yaşayış biçimini deşifre eder. Yaşayıs biçimi ise doğa ile nasıl yaşandığını, doğadan nasıl fayda sağlandığını gözler önüne serer .

Hakkari yöresine ait olan Kiris (Qris) yemeği de kullanılan malzeme ve yapılış biçimiyle, hem yöre insanını hem de nasıl bir coğrafyada yaşandığını gösteren nitelikler  taşımaktadır.

Yemek kültürü bir yönüyle o yörenin insan karakterini de yansıtır. Hakkari İnsanı sert mizaçlı olmasına karşın içi pamuk yumuşaklığındadır. Doğanın cömertliğine karşı yöre insanının minnettarlığı sert mizacının altında yatan güçlü bir özellik olmaktadır.

 

KIRİS(QIRİS)

Qıris yemeği  bu coğrafya insanının damak tadını yansıtan en güzel yemeklerinden bir tanesidir. Yemeğin tarihçesine ilişkin birçok rivayet vardır. Hastalanan Mîr kızını iyileştiren mucizevi yemek olmasından, kara kış günü yöre ahalisinin elinde kalan son gıdalarını birleştirerek yaptıkları bir yemek olmasına kadar, çeşitli hikâyeler anlatılır. Ama şu bir gerçek ki; Qıris yemeğinde kullanılan tüm besin maddeleri bu yörede yetişen meyvelerden, hububat ve gıdalardan, aşılmaz dağlarında otlatılan kuzuların etlerinden elde edildiğidir. Asıl lezzet katan da budur. Bu çok güçlü bir zenginliği de ifade etmektedir. Çünkü damağın zenginliği coğrafyanın da zenginliğidir. Sumağın verdiği ekşi aromasının kuru üzüm tatlılığıyla dengelenmesi, et köftesi ve kemikli lop etin doğal yağ esansının cevizle, nohutla birleşmesi, bunların baharatlarla tatlandırılması, farklı uçlarda seyreden damak tatlarının bir sanatçı edasıyla aynı tencere de birleştirilmesi muhteşem bir yemeğin ortaya çıkmasına yol açıyor. Yöre insanı düğünlerinde gelen misafirlerine bu yemekten ikram eder. Bu davet edilen misafire biçilen kıymetin de bir ölçüsü olur.

 

YAPILIŞI

 

Malzemeler. (6 kişilik)

 

600 gram orta yağlı dana kıyma

 

1.5  kg kuzu kemikli et

 

200 gram kırık pirinç

 

250 gram haşlanmış nohut

 

250 gram çekirdekli üzüm

 

300  gram ceviz içi

 

1 baş soğan

 

Yeteri miktarda tuz,

 

Pul biber

 

Karabiber

 

 

 

 

 

Sos için

 

2 yemek kaşığı domates salçası

 

1 kaşık biber salçası

 

100 gram tane sumak

 

1 su bardağı sıvıyağ

 

1 yemek kaşığı pulbiber

 

3 baş soğan

 

 

 

Hazırlanışı

 

Öncelikle sos hazırlanır.

 

Julyen usulü yağda kavrulan soğanların içine , 1 tatlı kaşığı karabiber,2 kaşık domates salçası ve 1 kaşık biber salçası ilave edilir. Önceden suda bekletilen sumak suyu bu karışıma ilave edilerek kaynatılır. Kaynayan bu suya; önceden haşlanmış kuzu kemikli et ve önceden bir taşım kaynatılarak suyu süzülen cevizler ilave edilir. Daha sonra;

 

Köfte hazırlanışı;

 

Derince bir kaba rendelenmiş bir baş soğan, önceden tuzla ovulmuş kıyma, yıkanmış ve suyu süzülmüş kırık pirinç, 1tatlı kaşığı karabiber harmanlanarak güzelce karıştırılır. Fındık büyüklüğünde ki köfte topları kaynayan kemikli kuzu etinin ilave edildiği tencereye eklenir. En son olarak suda bekletilen çekirdekli üzümler ilave edilir. Baharat ve tuz eklendikten sonra bir-iki taşım kaynatılır ve servise hazır hale getirilir

24-10-202324-10-2023

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.10.2023 - Güncelleme: 20.11.2023 14:32 - Görüntülenme: 542
  Beğen | 0  kişi beğendi