T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
HAKKARİ / MERKEZ - Hakkari Halk Eğitimi Merkezi

QEYLE ZENGİ

Qeyle Zengi

 

Tarım toplumunun egzotik bir yemeği olan Qeyle zengi, Hakkari mutfağına ait çok özel bir yemektir. Kökenleri 12.Yy.kadar dayanıyor. İsmini bu yüzyılda hüküm süren Zengiler devletinden aldığı rivayet edilir.

Qeyle Zengi

 

Tarım toplumunun egzotik bir yemeği olan Qeyle zengi, Hakkari mutfağına ait çok özel bir yemektir. Kökenleri 12.Yy.kadar dayanıyor. İsmini bu yüzyılda hüküm süren Zengiler devletinden aldığı rivayet edilir. Tarihçesi konusunda bir çok anlatım vardır, ancak tarım toplumunun kalori bakımından zengin bir yemeği olduğu kesindir. Bu da zorlu yaşam koşulları karşısında dayanma gücünü arttıran enerji kaynağı yemeğin rolünü kanıtlar niteliktedir.  Kendisine has özgünlükleri ve damak tatları olan Qeyle Zengi yemeği unutulmaya yüz tutmuş bir yemektir. Kayıt altına alınmarsı, yeniden sofralara baş tacı yapılması gastronominin tarihe karşı sorumluluğunun bir gereği olmalıdır Qeyle zengi yemeğinin hazırlanışı bir kaç aşamayı ve ürünlerin öncelik sıralamasına bağlı olarak hazırlanır. 

 

Malzemeler

 

Nohut

Sevelok (Doğal elma kurusu)

İnce bulgur

Un

Katı yağ

Şeker Pancarı

Pirinç(Kırık)

Tuz

Karabiber

Sıvı Yağ

 

Hazırlanışı

 

Seker pancarları temizlenip uygun biçimde doğranarak kaynatılır.

 

Nohutlar haşlanılır

 

Seveloklar (Elma kurusu) ılık suda bekletilir. 

 

Katı yağ tavada eritilerek içine topak olmayacak şekilde un ilave edilir. Bu bulamaca ince kıyılmış ceviz İçi ilave edilir. Rengi dönünceye ve un kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Soğuması için bir kenara alınır.

 

Derince kaba ince bulgur, un ve yeteri miktarda katı yağ ilave edilerek yoğurma İşlemi yapılır. Kıvam alıncaya kadar azar azar ilave edilen su ile yoğurmaya devam edilir. 

 

Kıvam alan köfte harcı tenis topu büyüklüğünde bezelere ayrılır. Ayrılan bezeler içli köfte gibi açılarak İçine soğumaya bırakılan kavrulmuş un-ceviz helvası konulur.

 

Tencerede kaynayan sıcak suya, nohut, Sevelok, ve şeker pancarı ilave edilir, bir taşım kaynadıktan sonra hazırlanan köfteler tencereye konur

 

Ayrı bir tavada sıvı yağ ile un bulamaç hazırlanır. Un kokusu çıkıncaya kader kavrulur. Bulamaç akışkanlığını korumalı. Bu bulamaç kaynamakta olan yemeğin üzerine dökülür. Daha sonra, bağlayıcılığı arttırmak, nişastası için bir avuç yıkanmış kırık pirinç ilave edilir. 

Köfteler piştiğin de servis edilir.

21-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.03.2024 - Güncelleme: 21.03.2024 16:19 - Görüntülenme: 25
  Beğen | 0  kişi beğendi