T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
HAKKARİ / MERKEZ - Hakkari Halk Eğitimi Merkezi

YEMEKLER

DOLEME

‘Yiyecekler İlacınız, İlacınız Yiyecekleriniz Olsun’

Hippocrates

 

Dünya tarihinde yemek kültürü yaşadığı toprağın en belirgin karakterini taşımaktadır. Bölgenin yaşayışını, uğraşlarını, zevklerini ve yaşam biçimini yemek geleneğinden öğrenebilirsiniz. Ülkemizin doğusunda hayvancılık yaygın olduğundan genelde yemeklerin etli, Ege bölgesinde sebzelerin, Karadeniz’de balık yemeklerinin baskın olması coğrafi yapının mutfağa yansımasındandır. Hakkari bölgesi mutfak olarak köklü bir geçmişe sahiptir. Hurri, Urartu, Pers, Arap, Selçuklu ve Osmanlı kültürünün sentezinden oluşan etnik bir mutfakla görselliğini devam ettirmektedir.

Hakkari halkı, mutfak zenginliğini coğrafi yapısının ihtişamına ve doğal güzelliklerinde kendiliğinden yetişen endemik bitkilere borçludur. Burada yayla kültürünün yaygın olmasıyla hayvancılığın ön planda olması yemeklerde etin baskın bir hammadde olmasını sağlamaktadır. Dağlarda yetişen birçok hastalığa şifa olan endemik bitkiler ise yemek kültürünün tuzu, biberi haline gelmiştir. Buradaki halk birçok yemekte şifa deposu olan yöresel tatlar geliştirmiştir. Buna en büyük örneklerden biri olan ‘Doleme’ yemeği içerisinde birçok derde deva balkabağının ve reyhan bitkisinin kıyma toplarıyla bütünleşmesiyle bir görse ve lezzet şöleni sunmaktadır.

MALZEMELER (6 Kişilik)

· 1 Orta Boy Balkabağı

· Yarım Kilo Kıyma

· 250 gr. Kırık Pirinç

· 1 Su Bardağı Reyhan

· 1 Baş Soğan

· 2 Yemek Kaşığı Pulbiber

· 1 Yemek Kaşığı Tuz

· 1 Çay Bardağı Toz Şeker

· 1 Su Bardağı Sıvı Yağ

Yapılışı

Kabaklar küp küp doğranır, 2 kaşık toz sekeri ve reyhanla marine edilip beklemeye bırakılır. Kırık pirinç, kıyma rendelenmiş soğan ve baharatlarla yoğrulup içine bir tutam reyhan eklenerek küçük köfteler haline getirilir. Bekletilen kabaklar sotelenir, tencereden alınır. Bir kat kabak , bir kat köfte şeklinde dizimi yapılır. Toz şeker, reyhan ve pulbiber eklenilerek 2 su bardağı su eklenir. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılır. 30 dakika süren bir pişirme sürecinden sonra servis edilir.

DOLEME YEMEGİ

05-10-202305-10-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.10.2023 - Güncelleme: 16.10.2023 09:40 - Görüntülenme: 269
  Beğen | 1  kişi beğendi