T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
HAKKARİ / MERKEZ - Hakkari Halk Eğitimi Merkezi

DOGABA

DOĞABA

Her yemek kültürel bir zenginliğin ifadesidir aslında.  Kültürel yapının öğelerinden olan gelenekler ve inançların coğrafik yapıyla sağladığı ahenk yemeklerin üretimi, hazırlanması ve tüketimi aşamalarında belirleyici faktörlerden olmaktadır. Coğrafik şartların zorluğu enerji kaynağı olan yemeklerin kalitesini de belirlemektedir.  Yemek yeme ihtiyacı fizyolojik bir gereksinim olmaktadır. Fakat, tercih edilen yemeğin ne olduğu, bunun nasıl ve ne zaman yediği  kültürel bir özü yansıtır. Doğaba yemeği de bu coğrafyanın kültürel zenginliğini gösterir nitelikte bir lezzet abidesidir adeta.

 

Doğaba yemeğine ilişkin bir çok rivayet vardır. 

Mir'in sefer sırasında üç öğün hem sıcak ve hem de soğuk yenilebilecek bir yemek yapılmasını buyurmasından tutalım da bir çok hikaye anlatılır. Ama aslolan her yemeğin ait olduğu coğrafyanın karekterini taşımasıdır. Doğaba yemeği de bu coğrafyanın kültürünü ve karekterini yansıtan en güzel yöresel yemeklerden bir tanesidir.

Doğaba da kullanılan yoğurdun kalitesi kader, yayla da otlatılan kuzuların doğal yağ esanslı etlerine kadar, aşurelik buğdaydan tereyağına kadar her şey bu coğrafyanın üretimidir.  Damağa lezzet katan da bu gerçekliktir.

Yapılan yörelere göre çeşitli nüans farklılıkları olsa da genel kabul gören doğaba yemeğimiz de kullanılan malzeme listesi ve hazırlanışına geçebiliriz.

Herkese afiyet olsun. 

10 kişilik, 

 

Malzemeler

  • 2 kg süzme yoğurt
  • 1 kg yarma
  • 2 kg kemikli et
  • 500 gr dana kıyma
  • 500 gr kuzu kıyma
  • 250 gr kırık pirinç
  • Catır (yabani nane)
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 baş soğan 

 

Sos malzemeleri

  • 100 Gr tereyağı
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı pul biber

 

 

Hazırlanışı

Yarma ve kemikli et haşlanır. Kuzu ve dana kıyma derince bir kabın içinde yeteri kadar tuz ile yoğrulur.15 dk dinlendirilir.

Dinlenmiş kıymaya 1 tatlı kaşığı karabiber,1 tatlı kaşığı catır ve  önceden yıkanıp suyu süzülmüş kırık pirinç ve rendelenmiş suyu sıkılmış soğan ilave edilir.

Fındık büyüklüğünde köfte toplarına dönüştürülür. Yoğurdu suyla açtıktan sonra çırpma teli veya blender yardımı ile homojen bir kıvam alana kadar çırpılır.

Çırpma işlemine kaynayıncaya kadar devam edilir. Kaynamakta olan ayranın içine önceden haşlanmış yarma ve kemikli etler ilave edilir.

Hazırlanan köfte topları  ve catır eklenir. Bir kenarda eritilmiş tereyağının içine bir bardak sıvıyağ,1 kaşık domates salçası ile kavrulur daha sonra 1 yemek kaşığı pul biber ilave edilir. 

Kalite kontrolü yapılan yemeğe 1 yemek kaşığı tuz eklendikten sonra servis tabağına konur.  Üzerine  hazırlanan sostan bir kaşık gezdirilir.

09-11-202309-11-202309-11-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.11.2023 - Güncelleme: 20.11.2023 14:33 - Görüntülenme: 70
  Beğen | 0  kişi beğendi