İÇLİ KÖFTE
Ortadoğu'nun en önemli damak tatlarından olan içli köfte ilk kez Arap mutfağında ortaya çıkmış bir yemektir. Anavatanı Arap yarımadası olan içli köfte, sınırları aşarak dünyanın çeşitli ülkelerinde damakları şenlendiren bir lezzet halini almışt
Bulgurun, dana,koyun ve keçi etinin baharatlarla harmanlanarak bir lezzet bombası haline dönüşmesi ve içli köfte halini alması , meşakkatli bir emek sureci sonrasına denk gelir. Her ne kadar Arap mutfağından çıkan bir yemek olsa da, ülkemizin doğu ve güney doğu anadolu kentlerinde de sıklıkla yapılan bir yemek halini almıştır. Hatay, G. Antep, Adana, Ş.Urfa, Mardin, Siirt Bitlis daha bir çok ilimizde içli köfte, yerel lezzetler de katılarak bir yemek kültüre haline getirilmiştir.
Haşlama ve kızartma olmak üzere iki biçimde servis edilir.
Malzemeler;
6 kişilik
Dış malzemeler
500 gr köftelik bulgur
200 gr irmik
2 ad patates
250 gr dana yağsız kıyma
1 ad orta boy soğan
1 yk. kaşık biber salçası
1 yk.kaşık domates salçası
1 yk. Kaşığı pul biber
1 yk tuz
Kızartmak içim 1 lt sıvı yağ
Hazırlanışı
Bulgur ve irmik
Derin bir kaba alınır 2 su bardağı suyla ıslatılır.
Patatesler haşlanır
Soğutulur ve patates ezeceğiyle ezilir
Soğan rendelenir suyu sıkılır
Bütün malzemeler kaba alınarak
İyice yoğrulur
Ve dinlenmeye bırakılır.
İç malzemeler
500 gr dana kıyma
500 gr kuzu kıyma
1 kg kuru soğan
1 su bardağı sıvı yağ
1 yk domates salçası
1 yk Biber salçası
1 su bardağı ceviz içi
Pul biber
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı
Soğanlar rendelenir suyu sıkılır
Pembeleşinceye kadar sotelenir
Kıyma ilave edilir 5 dk kadar sotelenir
Salça ilave edilir
Ceviz içi eklenir
En son baharat ve tuz ilave edilir
Soğutulmaya bırakılır.
Hazırlanışı
Hazırlanmış dış harç ceviz büyüklüğünde avucun içine alınarak
parmak yardımıyla içi haznesi açılır.
Bu hazne daha önce hazırlanan ve suğutulan iç harçla doldurulur. Avuç içi yardımıyla yumurta şekli verilir. Kızgın yağda kızartılır.
Servise hazır. Afiyet olsun